Bronz plakett fődíj a Ferkovics filmnek

Posted: november 22, 2015 in Uncategorized

VIII. Roma Élet – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztivál legnagyobb elismerését a bronz plakett fődíjat, idén is 5 film vihette haza, köztük a Boros Ferenc-Rozmán László alkotópáros által készített Sárga, piros, kék – Ferkovics József útjai című alkotás.  

A Roma Élet – Közép-európai Docfilm Fest egy immáron 8. éve megrendezésre kerülő filmes mustra. A nevezett filmeknek témájukat tekintve a hazai és a közép-európai romák körülményeit, nehézségeit kell bemutatniuk, egyfajta képes szociográfiát adniuk.A beküldött filmeket  egy nemzetközi zsűri válogatta be a versenyprogramba. A zsűri végső értékelésében pedig elsődleges szempont volt a valóság hűséges megjelenítése és a tanulságok.  A Ferkovics József eddigi életútját bemutató alkotás pedig tele van életigenléssel, kihívásokkal, tanulságokkal, hisz ahogy a percek múlnak, egy igazi példakép születik meg előttünk.

A két alkotó
(A kép egy korábbi fesztiválon készült) 

A 2012-ben készült film, Ferkovics József roma festő- és grafikus művész addigi életútját mutatja be! Józsi az állami gondozott sorstól a vájártanonc munkán keresztül saját akaratának és tehetségének köszönhetően jutott el a Képzőművészeti Főiskoláig. Művészete Torontótól Bódvalenkéig, Nagykanizsától Budapesten át Miskolcig ismert és elismert. A roma származását büszkén vállaló művész egyetemes értékeket változatosan alkalmazó formanyelve, kiapadhatatlan alkotó ereje, maradandó művészi értéket hoz létre napról-napra.

Sajtóanyag:
– Fesztivál weboldala: http://www.docfilm.hu/
– Vas Népe: http://vaol.hu/kultura/kozep-europai-fodij-a-ferkovics-filmnek-sarga-piros-kek-eletigenles-1740168
– vaskarika.hu: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/10861/ujabb_vasi_filmes_siker-bronz_plakett_fodij_a_ferkovics-filmnek/
– frisss.hu: http://www.frisss.hu/minifrisss/ujabb-elismeres-a-szombathelyi-filmeseknek
– SZTV riport: http://www.sztv.hu/hirek/szombathely-ma—2015-november-25
– Eger tv riport: http://www.tveger.hu/kisebbsegben-2015-12-01/

A film elérhető itt: https://korfilm.wordpress.com/dokumentumfilmek/2012-2/

 

Hozzászólás