Vas Megyei Príma díj – Színház, film: Boros Ferenc, Horváth Zoltán

Posted: szeptember 14, 2019 in Uncategorized

A Boros Ferenc – Horváth Zoltán független filmes alkotópáros tagjai 14 évesen, a Szent-Györgyi Albert Középiskola diákjaiként kezdtek filmezéssel foglalkozni, amit később a szombathelyi főiskolán, filmes szakirányon folytattak. A kezdeti kísérleti és kisjátékfilmek után, 2004-től dokumentum-, ismeretterjesztő, oktató- és etűdfilmeket készítenek. Feldolgozták többek között a szombathelyi és répcelaki 56-os eseményeket, a rendszerváltás szombathelyi történetét, és többször foglalkoztak az I. világháború Vas megyei vonatkozásaival. Szívügyük Vas megye nagyjainak mozgóképes megörökítése.

LRMEXPORT20183033823920420190906113711673-768x511

A független filmes páros: Horváth Zoltán és Boros Ferenc
Fotó: Horváth Balázs

Filmre vitték többek között Kuntár Lajos haditudósító, helytörténész-könyvtáros, Gazdag Erzsi költő, Nagy Marianna műkorcsolyázó, Szendiszűcs István és Ferkovics József festőművészek, Széll Kálmán orvosprofesszor, Spiegler Elemér holokauszt­túlélő, Fűzfa Balázs irodalomtörténész életét. Fontosnak tartják az élő közösségeket is, így készítettek filmet a Répcelakon, Dozmaton élőkről és a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttesről. Érzékeny portrét rajzoltak Varecza László költőről és Devecz Oszkár pusztaszentpéteri remetéről. Alkotásaikkal közel 70 hazai és nemzetközi díjat nyertek el. Aktív szerepet vállalnak a megyei amatőr filmes mozgalomban: megalapítói voltak a MozgóKépMás és a KorFilm csoportnak.


Több megyei filmes fesztivál elindításában és az értelmileg sérült alkotók önkifejezésében segédkeztek. Mindketten elnökségi tagjai a Magyar Független Film és Videó Szövetségnek. A filmkészítés számukra elsősorban a helyi értékek feltárásáról, megőrzéséről és bemutatásáról szól. Úgy vélik: a dokumentumfilm maga az emberi élet, az emlékezés, őszinte érzésekkel, gondolatokkal, megismételhetetlen pillanatokkal, a másikra való odafigyeléssel. A forgatásokon a generációs különbségek ellenére szinte mindig barátság alakult ki köztük és riportalanyaik között. A filmkészítés azért is áll közel a szívükhöz, mert nem magányosan, hanem közös munkával alkothatnak maradandót.

A magyar színház- és filmművészet kategóriagyőzteseivel folytatjuk a Vas Megyei Prima díj jelöltjeinek bemutatását.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s